För fastighetsägare, förvaltare och även användare innebär allt tuffare energieffektivitetsmål att man behöver ett starkt stöd i form av intelligenta lösningar inom fastighetsautomation. Sådana lösningar har Fidelix erbjudit i många år, men utvecklingen ställer nya krav. Därför har vi under de senaste åren bedrivit ett intensivt utvecklingsarbete med att utveckla en ny generation lösningar och system som innebär ett stort tekniksprång in i framtiden. Fidelix tar det första språnget med den nya centralenheten FX-3000-X som kommer lanserats på den svenska marknaden under hösten 2024.
FX-3000-X är en Linux-baserad centralenhet som är kompatibel med alla tidigare generationer av Windows-baserade system. Övergången till operativsystemet Linux innebär viktiga fördelar. Linux är en öppen och flexibel teknik som förenklar såväl integrationer som applikationsanpassningar. Med Linux öppnas också helt nya möjligheter för en framtidssäker vidareutveckling av FX-3000-X.
"Installationen av FX-3000-X i en fastighet innebär egentligen inga drastiska förändringar när det gäller möjligheterna till styrning och övervakning av olika fastighetsfunktioner. FX-3000-X ger samma byggnadstekniska kontrollmöjligheter som tidigare generationers Fidelix-enheter. Den stora nyheten är de möjligheter som öppnas för framtiden”, säger Fidelix produktchef Antti Koskinen.
Med Linux blir den framtida produktutvecklingen smidig och snabb.
FX-3000-X är Fidelix första Linux-baserade produkt. Bytet av operativsystemet drivs av önskan att säkerställa viktiga kärnvärden som öppenhet, kompatibilitet och framtidssäker integrerbarhet.
"Kompatibilitet med både äldre produktgenerationer och andra byggnadstekniska system har alltid varit Fidelix styrka. Med Linux-baserad teknik vill vi säkerställa att integrationen med andra system fortsätter att vara något okomplicerat även när fastighetstekniken på sikt utvecklas. Ska energieffektiviseringsmålen uppnås krävs det enkla integrationer och uppkopplingar, och så blir det också med FX-3000-X”, säger Koskinen.
Antti Koskinen berättar att det pionjärarbete som gjorts i samband med utvecklingen av den nya centralenheten baserad på Linux kommer blir viktig för hela Assemblin Groups framtida utvecklingssatsningar.
"Teknikutvecklingen går snabbt framåt och fastighetssystemen kommer att behöva uppdateras och anpassas mer effektivt än tidigare. Livscykeln för Fidelix-system är 15–20 år. Satsningen på Linux-baserade lösningar gör att vi kan fortsätta att erbjuda framtidssäkra system samtidigt som vi kan garantera en teknik som alltid är uppdaterad och ligger i den absoluta framkanten inom fastighetsautomation. Det är en stor trygghet för såväl fastighetsägare som förvaltare och användare.”
Ett modernt användargränssnitt för en ny generation användare
För användarna kommer användargränssnittet hos FX-3000-X att bli en stor nyhet. Fidelix gränssnitt har alltid fått beröm för att det är lätt att använda, men den nya centralenheten innebär ändå ett stort steg framåt när det gäller användarvänlighet.
"Vårt användargränssnitt har sett ungefär likadant ut i 20 år. Det nya grafiska gränssnittet som vi har implementerat är mycket mer intuitivt. Vi är övertygade om att en yngre generation användare som är vana vid smartphones kommer att uppskatta det ", säger Antti Koskinen.
Användningan av den nya centralenheten kommer också att underlättas av ett omfattande utbildnings- och informationsmaterial. I Fidelix Academy kan användare ta del av instruktionsvideor och kostnadsfria online-kurser. Här finns allt från snabba praktiska kurser till certifieringsutbildningar. Fidelix Academy hjälper användare att lära sig såväl grundläggande funktioner som mer avancerad programmering.
"Vi är glada att vi tagit ett så stort steg framåt med den satsning vi gjort på en Linux-baserad centralenhet, och vi ser fram mot kommande produktlanseringar som också baseras på Linux. Det är glädjande att vi kan hjälpa fastighetsägare och förvaltare att på ett enklare sätt uppnå allt tuffare energieffektiviseringsmål. Detta samtidigt som vi ger användare ett starkt stöd med det nya gränssnittet och ett omfattande utbildningsmaterial”, avslutar Antti Koskinen.